Proof of Work (PoW), kripto para birimleri ve blok zinciri ağlarında kullanılan bir konsensüs algoritmasıdır. Eğer detaylı Proof of Work nedir öğrenmek istiyorsanız makalemizi okumaya devam edin.
Aşağıda yer alan bölümde köklü bir geçmişi bulunan algoritma hakkında madde madde hazırlamış olduğumuz bilgilere erişebilirsiniz.
Proof of Work (PoW) – Önemli Bilgiler
- Proof of Work, saldırılara karşı dirençli bir konsensüs algoritmasıdır. Bir saldırganın geçmiş blokları değiştirmek veya işlemleri geri almak için ağın çoğunluğunu kontrol etmesi gerekmektedir. Proof of Work algoritmasına sahip kripto paralar bu sebeple son derece güvenilirdir.
- PoW, blokların doğrulanmasını ve yeni blokların eklenmesini gerçekleştiren madencilik sürecine dayanır. Madenciler, yüksek hesaplama gücü gerektiren matematiksel problemleri çözerken, yeni blokları oluşturur.
- Madencilik sürecinde büyük miktarda hesaplama gücü ve enerji tüketimi gerekir. Madenciler, karmaşık problemleri çözmek için yüksek miktarda elektrik enerjisi kullanır. Bu durum, enerji verimliliği ve çevresel etki gibi konuları gündeme getiriyor.
- Proof of Work, blok ödüllerinin adil bir şekilde dağıtılmasını sağlar. Madenciler, işlem doğrulama ve yeni blokların oluşturulması karşılığında Bitcoin veya diğer kripto para birimlerini kazanırlar.
- PoW algoritmasında madencilerin karmaşık problemleri çözmek için yarışması gerekir. Ağdaki madencilik faaliyeti arttıkça, zorluk seviyesi otomatik olarak artar.
Proof of Work Nedir?
Proof of Work, kötü niyetli yatırımcılar tarafından gelecek spam ve diğer suiistimaller ile mücadele etmek için 1993 yılında tasarlanan oldukça gelişmiş bir mekanizmadır. Resmi adını Proof-of-work olarak 1997’de almıştır ve Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in geliştirilmesinde bu mekanizmayı kullanana kadar yoğun bir şekilde karşılık bulmamıştı. Bitcoin kurucusu, bu mekanizmayı Bitcoin blok zincirini güvence altına almak ve merkeziyetsizliği üst seviyeye çıkarmak adına blok zincirine entegre ettiği düşünülüyor. Yatırımcıların Proof of Work algoritması kullanarak elde edeceği kazanç işlem hacmine göre değişiklik gösterir. Ne kadar fazla bir bütçeniz bulunuyorsa o kadar fazla kripto para ile ödüllendirilirsiniz.
Kripto madencilerinin ödül kazanabilmesi için kriptografik bulmacaları çözmeleri gerekir. Bu bulmacanın çözülmesi biraz zor olsa da doğrulaması son derece kolaydır. Eğer bulmacayı çözerseniz ilgili bulmaca ağda yayınlanır ve diğer düğümler bunu doğruladıktan sonra madencinin ödülü cüzdanına aktarılır.
Günümüzde sadece kriptografik bulmacaları çözmek adına ekipmanlar mevcuttur ve bazı üst düzey yatırımcılar bu ekipmanları toplu bir şekilde satın alıp 7/24 madencilik yaparak milyonlarca dolar gelir elde edebiliyor. Kulağa her ne kadar hoş gözükse de elektrik masrafları üst düzeyde olduğu için yatırımcının masraflarını amorti etmesi ortalama 1-2 yıl sürer.
Eğer PoW algoritmasına sahip bir kripto para birimini kazarak gelir elde etmek istiyorsanız özel madencilik ekipmanları almanıza gerek yoktur. Bilgisayarınızda yer alan ekran kartı işinizi görecektir fakat madencilik işlemi yoğun güç harcadığı için ekran kartınız zamanla yorulabilir.
Proof of Work (PoW) ve Proof of Stake (PoS) Mekanizmaları Arasındaki Farklar
Proof of Work nedir başlığı altında hazırladığımız rehber niteliğindeki makalemizin bu bölümünde POW mutabakat mekanizması ile PoW algoritması arasındaki farklara değineceğiz. Tüm yatırımcıların hem fikir olduğu en büyük fark PoW’un daha güvenilir bir yapıya sahip olmasıdır.
Güvenilirlik kripto ortamında aranan en önemli unsur olsa da düğümleri özel donanım ve elektrik yoluyla yüksek maliyetlere kazanmanız gerekir. Proof of Work ve enerji tüketimi sabit değildir. Yani, Bitcoin kazarken harcayacağınız enerji ile farklı bir kripto para kazarken harcayacağınız enerji aynı olmaz. Proof of Stake de sabit bir yapıda değildir fakat yine de belli bir getiri oranı ile kısmen garanti kazanç elde etme şansına sahip olabilirsiniz. Eğer detaylı Proof of Stake nedir öğrenmek istiyorsanız hazırlamış olduğumuz ilgili makaleye göz atabilirsiniz.
Proof of Work (PoW) | Proof of Stake (PoS) |
Madencilere ödül olarak yüksek miktarda kripto sunar | Kripto stake edenler 1 günde vasat derecede kazanç elde eder |
Yüksek güvenlik koruması | Ortalama düzey güvenlik koruması |
İşlemleri doğrulamak için merkezi olmayan bir yöntem kullanır | İşlemler kripto para stake eden kullanıcılar tarafından doğrulanır |
180’den fazla kripto para birimi PoW algoritmasını kullanır | Yalnızca 80 kripto para birimi PoS algoritmasını kullanır |
PoW algoritması bağımsızdır ve herhangi bir kurum ya da isim tarafından sahiplenemez | Yüksek hacme sahip balinalar tarafından PoS algoritması yönetilebilir |
En İyi PoW Coini Nedir? – Bitcoin
Proof of Work ve Bitcoin, 1997 yılından itibaren iç içe geçmiştir. Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bir kişi veya grup tarafından oluşturulan, merkezi olmayan dijital bir para birimidir. Bitcoin, kripto para birimleri arasında en tanınmış ve en popüler olanıdır.
Bitcoin’in PoW algoritması, madencilik sürecini kullanarak yeni blokların eklenmesini sağlar ve ağdaki işlemlerin doğrulanmasını gerçekleştirir. Madencilik, yüksek hesaplama gücü gerektiren karmaşık matematiksel problemlerin çözülmesini içerdiğini yukarıda yer alan bölümlerde aktardık.
Sonuç olarak Bitcoin, Proof of Work konsensüs algoritmasını kullanarak çalışan ve merkezi olmayan bir dijital para birimidir. Güncel birim fiyatı 30 bin dolara yakın olan bu kripto para birimine aşağıda yer alan butona tıklayarak yatırım yapmaya başlayabilirsiniz.
Kripto paralar yüksek risk içeren yatırım araçlarıdır. Alacağınız her yatırım kararından sadece siz sorumlusunuz. Kripto Haber TR çatısı altında paylaşılan makaleler yatırım tavsiyesi içermemektedir.
Özet
Proof of Work (PoW), kripto para birimleri ve blok zinciri ağlarında kullanılan bir konsensüs algoritmasıdır. Algoritma, madencilik süreci aracılığıyla yeni blokların eklenmesini ve işlemlerin doğrulanmasını sağlar. Madenciler, karmaşık matematiksel problemleri çözerek blokları doğrular ve yeni blokları oluştururlar.



Yunus Emre Özbucak, kripto para ve finans alanında uzmanlaşmış bir yatırımcıdır. Aktif olarak sürdürdüğü Kripto Haber TR Kurucusu rolü dışında yazılım geçmişi de bulunmaktadır.
Sektörün önde gelen kripto haber platformları başta olmak üzere, 10’dan fazla haber sitesinde yazarlık ve editörlük yapmıştır. Kripto para dünyasına ait deneyimlerini ve öngörülerini yerli ve yabancı okuyucular ile paylaşmaya devam etmektedir.
Ayrıca, bireysel yatırımcıların kripto sektörü hakkında bilgi sahibi olması adına ücretsiz danışmanlık da sağlamaktadır.