Son dakika gelen açıklamada gördük ki Japonya bir dönüm noktasında. Şirketler artık resmi olarak Japon Stablecoin’leri çıkarmakta özgür olacak. Dönüm noktası, güncellenmiş Ödeme Hizmetleri Yasası’nın 1 Haziran 2023’te yürürlüğe girmesiyle birlikte geldi. Başta Japonlar olmak üzere çoğu yatırımcı Japon Stablecoin yasağı hakkında bilgi edinmek istiyor.
1 Hazıran’da yürürlüğe giren bu yasa, token çıkarmak isteyen şirketlere yöneliktir. Bu ayrıcalık özellikle bankalar, fon transfer hizmetleri, tröst şirketleri ve diğer finansal kurumlar gibi düzenlemeye tabi kuruluşlar için ayrılmıştır.
Yeni mevzuata göre distribütörlerin işlem veri kayıtlarını tutmasını zorunlu kılan daha katı kara para aklamayı önleme düzenlemeleri de içeriyor.
Bu gelişmenin ardından bankaların ilgisinin artması bekleniyor. Shikoku Bank gibi bölgesel bankalara stablecoin teknolojisi sunan bir şirket olan GU Technologies’den Kondo Hidekazu, Nikkei ile yaptığı bir röportajda birçok bölgesel bankanın stablecoin çıkarmayı düşündüğünü öne sürdü.
Japon Banka ve Firmalar Neden Stablecoin Çıkarmak İstiyor?
Bir Japon medya kuruluşu olan CoinPost, Japon stabilcoinlerinin küresel işlem hacimleri üzerindeki potansiyel etkisini bildirdi. Hükümet tarafından bu stablecoinlere önemli ölçüde katkıda bulunulursa, çok uluslu şirketler arasındaki ödemeleri kolaylaştırarak ihracat ile uğraşanların ödeme alma sürecini basitleştirebileceği öne sürüldü. Ayrıca, stablecoin’lerin uluslararası havaleler ve çevrimiçi alışveriş için uygun bir çözüm olabileceğini öne sürdüler.
Japon Stablecoin yasağı kaldırılması ile birlikte Mart ayında stablecoinlerin birlikte çalışabilirliği konusunda bir pilot proje başlatan Mitsubishi UFJ gibi büyük Japon bankalarına gözler çevrildi. Japonya merkez bankası başkanı dahi merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) ile bir arada bulunabileceklerini iddia ederek sabit paralar hakkında olumlu konuşmuş olması kripto paraların geleceğine yönelik atılan olumlu bir adımdır.
Japonya’daki gözden geçirilmiş Ödeme Hizmetleri Yasası, denetime tabi finans kurumlarının stablecoin ihraç etmesine izin veriyor. Bunun, özellikle işletmeler için para transfer işlemlerini kolaylaştırması ve bu tokenlerin benimsenmesini artırması bekleniyor. Yasa aynı zamanda kullanıcılara güvenli bir ortam sunabilmek için daha katı düzenlemeleri içermektedir. Bu sebeple, artan düzenleyici beklentiler nedeniyle küçük şirketler ve bazı devam eden projeler çeşitli zorluklar yaşayabilir.
Kripto Regülasyonları ve Türkiye
Japonya, teknolojide ileri bir ülke olduğu için atacağı adımlar başta Türkiye olmak üzere birçok ülke için hayati önem taşıyor. Türkiye’de kripto para birimlerine yönelik herhangi bir somut adım henüz atılmamış olması kripto regülasyonundan sorumlu ekibin doğru kararı almasına yardımcı olacaktır.
Son olarak Bitcoin fiyat tahmini hakkında bilgi almak için ilgili makalemize göz atabileceğinizi de belirtelim.



Yunus Emre Özbucak, kripto para ve finans alanında uzmanlaşmış bir yatırımcıdır. Aktif olarak sürdürdüğü Kripto Haber TR Kurucusu rolü dışında yazılım geçmişi de bulunmaktadır.
Sektörün önde gelen kripto haber platformları başta olmak üzere, 10’dan fazla haber sitesinde yazarlık ve editörlük yapmıştır. Kripto para dünyasına ait deneyimlerini ve öngörülerini yerli ve yabancı okuyucular ile paylaşmaya devam etmektedir.
Ayrıca, bireysel yatırımcıların kripto sektörü hakkında bilgi sahibi olması adına ücretsiz danışmanlık da sağlamaktadır.